hallbarhet

Vi på Forma Ingenjörsbyrå är på en utforskande resa som bolag där vi är nyfikna på
och
letar aktivt efter trovärdighet i cirkulära plastprodukter och hållbar plastkonstruktion.
Är det möjligt? Följ vår resa här!

2021

Avspark mot 2026

2022-2023

Strategisk planering & Utbildning

2024

Djupdykning i cirkularitet

2026

Utveckling

Vår resa påbörjas med nya affärsmål inom hållbarhet och cirkularitet. 

Hur kan vi som innovatörer och plastkonstruktörer stötta industrin i utvecklingen framåt?

Vi fastställer visioner och resurssätter vår satsning. 

Vi samlar på oss kunskap genom strategiska samarbeten och utbildningar inom bland annat cirkulär produktutveckling och återvinningsprocesser.

Vi ökar satsningen mot hållbarhet med inriktning på det vi kan bäst: Genomtänkt produktutveckling.

Huvudfokuset är att hjälpa industrin optimera sina produkter för att bevara deras värde.

Forma – den självklara tech partnern för hållbar plastkonstruktion.

Vår medvetna satsning gör
att vi vågar kalla oss hållbara Vi fortsätter att sträva efter ännu bättre, cirkulära produktlösningar där vi gör skillnad för industrin och  utmanar våra kunder att göra rätt från början. 

Glimtar från vad som händer på Forma:

Sept 2023

Reflektion och cirkulär idéverkstad @ Väderöarna

Varje höst samlar vi hela bolaget för att stärka den viktiga gemenskapen som är grunden till att vi har så roligt på jobbet. I år reflekterade vi ihop över vår pågående resa att vara trovärdiga mot oss själva i frågan om vad hållbarhet innebär för det vi pysslar med om dagarna. Slutsatsen: Mycket har hänt på kort tid, men nu vill vi få chansen att verkligen visa vad vi går för!

I en kreativ workshop fick sedan alla våra mer eller mindre galna konstruktörer fri lejd att träna på RISE tre cirkulära dimensioner för värdebevarande i produkter. Om du vill veta mer hur det går ihop med plastkonstruktion, ryck tag i någon av oss så berättar vi mer.

Juli 2023

Ska vi teama upp för att hjälpa industrin?

Vi på Forma är alltid öppna för nya Partnerskap som kan accelerera industrins övergång till cirkulära lösningar. Främst letar vi efter:

1. Samarbeten och utvecklingsprojekt för att kunna designa produkter med ett öppet sinne och en cirkulär approach.

2. Partnerskap med bolag som erbjuder spännande tekniker, verktyg eller material för att påverka plastprodukter cirkulärt.

Maj 2023

Mässa i Malmö & fyra kriterier för framtiden

Maj månad sprang förbi, men vi hann med framförallt två för oss stora grejer:

  • Plastteknik Nordic i Malmö 10-11/5
   Tillsammans med Stora Enso mötte vi en hel del människor och företag som var nyfikna på vad vi hade att säga om möjligheterna med Stora Ensos formsprutningsbara biokomposit.
  • Beslutskriterier för Forma mot 2026
   Vi har bestämt att följande kriterier ska prägla våra beslut om nya uppdrag,
   affärer och strategier framåt:

   • Lustfylldhet
   • Hållbarhet
   • Trovärdighet
   • Lönsamhet

Mars 2023

Workshop med Stena Recycling
Vi åkte ned till Halmstad och Stenas nya anläggning där för återvinning av plastprodukter. Vi kände helt enkelt att vi behövde förstå vad som händer med olika produkter när de kasseras. Hur tas de om hand? Vad ska vi tänka på för att optimera produktdesign? Samtidigt kunde vi dela våra färska insikter från industrin kring material, materialval och hur ett utvecklingsprojekt drivs från start till mål.

Vi lärde oss till exempel att:
 • Återvinningsprocessen ser olika ut beroende på produkt.
 • Design för återvinning kan se ut på olika sätt beroende på vilken produkt vi utgår från.
 • Det finns stora skillnader i hur plastförpackningar och plastprodukter tas omhand.

Jan 2023 – Forma en del av RISE informationscentrum 

Bla bla bla bla

November 2022

Forma partners med Circular solutions / Stora Enso

Vi som plastkonstruktörer dyker ofta in i diskussioner om materialval. När man har jobbat i industrin i över två decennier kan man lätt bli kaxig och tycka att man vet allt. Men helt ärligt så kände vi att vi saknade djupare kunskap om alternativa plaster inom formsprutning. Däremot är vi skarpa på att förstå kravspecifikationer och om en produkt faktiskt kommer gå att tillverka.

Därför blev det en riktigt bra matchning när vi nu samarbetar med Stora Enso! Tillsammans erbjuder vi samlad hjälp för företag som vill utforska och/eller genomföra en materialomställning i sina produkter.

Oktober 2022

Forma en del av Cradlenet
Vi är övertygade om att vägen framåt för cirkularitet och hållbarhet är genom samverkan! Dels lyssna på andra och dels aktivt även dela med oss av våra egna frågeställningar, hinder, synsätt och lärdomar. Därför blir vi medlemmar i Cradlenet som verkar för cirkulär förändring i samhället på riktigt. Här finns en mängd engagerade företag som vi samlade i ett tillräckligt brett nätverk som samtidigt är spetsigt inom just det område där vi nu satsar.

Vill du veta mer?
Läs Formas medlemsintervju här.

September 2022

Utbildning i hållbar produktdesign
”Vi har fått ett mycket positivt intryck av att arbeta med er och skulle sammanfatta erfarenheten med dessa tre ord: nyfikna, snabbfotade och genuina.”
// Amanda Österlin La Mont, Konsult i cirkulär och hållbar design, Xvii

Övning ger färdighet. Vi åkte till Garveriet i Floda och tog in expertishjälp av Xvii som drillade oss i design för cirkularitet. Vi workshopade oss bland annat igenom en övning med konkreta plastprodukter där vi systematiskt plockade isär och funderade på hur vi kunde optimera dem med hållbarhet i fokus. 

Med oss hem hade vi bland annat lärdomar om cirkulär ekonomi, till exempel vad som händer när vi zoomar ut och tänker större än en enskild produkt och dess funktion. 

September 2022

CordFIX i nytt material
”När är något hållbart?”
Detta är en av frågeställningarna som vi ställer oss på Forma. Vi är vana problemlösare och ett sätt att komma framåt är att helt enkelt kasta oss ut och prova oss fram. Så, förra veckan blev faktiskt historisk för oss!

Vi åkte till Formteknik i Gislaved AB och provkörde för första gången vår egenutvecklade produkt CordFIX i en biokomposit med träfiber. Materialet vi testade kommer från Stora Enso Circular Solutions.

Efter att ha gjort en LCA på resultatet kan vi konstatera att vi med detta materialbyte sparar ca 50% CO2 jämfört med originalprodukten. Häftigt va?

Fortsättning följer…

December 2021

Plastteknik Nordic i Malmö

Våra nyfikna medarbetare Oskar, Emelie, Sofia och Karin satte sig på tåget till Malmö för att uppdatera sig om det senaste inom plastens värld. De fick med sig många lärdomar om mer hållbara plastmaterial och vikten(!) av att ha rätt plast på rätt plats.
Fulla av värdefulla kunskaper, tankar och kontakter kom de tillbaka hem till Hisingen, redo att röra om i grytan och lägga upp strategier för en mer hållbar framtid.

Oktober 2022

K-mässan i Düsseldorf

Strategigrupp tillsatt

Bla bla bla bla

Oktober 2021

Kickoff Gullmarsstrand
En gång om året samlas vi och sammanställer våra förväntningar, farhågor och mål inför framtiden. Precis som vanligt resulterade detta event i en massor av bra saker, bland annat målet att vi på Forma ska ta påbörja resan mot att bli en hållbar leverantör inom plastkonstruktion. Vad betyder hållbarhet för oss? Och hur når vi dit? Vad ställer det för krav och vilka risker finns? Frågorna är många och vägen lång, men vilken otroligt spännande resa vi nu påbörjar! Stort tack till Gullmarsstrand Hotell & Konferens för en mycket lyckad kick-off.

Mars 2021

Föreläsning om cirkulär ekonomi
Mitt i digitala pandemitider fortsätter vi investera i kunskap som gör oss smartare, bättre, som får oss att tänka större. Tillsammans med Carina Sundqvist på Inspirationsbyrån breddade vi perspektivet på vår omvärld med luppen på begreppet cirkulär ekonomi. Föreläsningen är ett av våra initiativ för att påbörja ett nyfiket utforskande på cirkularitet och hållbar produktutveckling.