Vi på Forma Ingenjörsbyrå är på en utforskande resa som bolag där vi är nyfikna på
– och
letar aktivt efter trovärdighet i – cirkulära plastprodukter och hållbar plastkonstruktion.
Är det möjligt? Vi tror det. Följ vår resa här!
2021
Avspark mot 2026
2022-2023
Strategisk planering & Utbildning
2024
Djupdykning i cirkularitet
2026
Utveckling
Vår resa påbörjas med nya affärsmål inom hållbarhet och cirkularitet.
Hur kan vi som innovatörer och plastkonstruktörer stötta industrin i utvecklingen framåt?
Vi fastställer visioner och resurssätter vår satsning.
Vi samlar på oss kunskap genom strategiska samarbeten och utbildningar inom bland annat cirkulär produktutveckling och återvinningsprocesser.
Vi ökar satsningen mot hållbarhet med inriktning på det vi kan bäst: Genomtänkt produktutveckling.
Huvudfokuset är att hjälpa industrin optimera sina produkter för att bevara deras värde.
Forma – den självklara tech partnern för hållbar plastkonstruktion.
Vår medvetna satsning gör
att vi vågar kalla oss hållbara Vi fortsätter att sträva efter ännu bättre, cirkulära produktlösningar där vi gör skillnad för industrin och utmanar våra kunder att göra rätt från början.
Glimtar från vad som händer på Forma:
Maj 2024
Seminarie med RISE om cirkulär materialkompass
Vi tog del av en spännande föreläsning via Cradlenet. Varje fredag kan vi som medlemmar ta del av cirkulär nyhetsbevakning och det senaste inom cirkulär ekonomi. Vi lyssnade på Thomas Nyström och Matilda Leivas från RISE som presenterade ett verktyg som de utvecklat tillsammans med IVL och med samarbete med bilindustrin och finansiering från VGR. Verktyget skall kunna hjälpa företag att räkna ut sina produkters CO2-avtryck, med avseende på materialet.Circular Material Palette Tool finns tillgängligt i juni i år och skall hjälpa produktutvecklare att utvärdera och välja mer cirkulära material. Superspännande, vi ser fram emot publiceringen!
Våren 2024
Koncept för hållbar plastkonstruktion: Forma Teardown Sessions
Under våren har vi dragit igång ett engagerande och roligt koncept på Forma för att lära oss ännu mer om produktutveckling och produktförbättring. Detta genom att med omsorg välja ut produkter som av en eller flera anledningar väcker vårt intresse, och sedan helt brutalt plocka isär dem i alla dess beståndsdelar. Detta ger i sin tur en möjlighet att se potentiella möjliga optimeringar till produkten. Områden som vi fokuserar på är hållbarhet, konstruktion och kostnadsbesparingar. Dessutom har vi förbaskat roligt under tiden!Efter vår session erbjuder vi företaget som står bakom produkten att kostnadsfritt komma över till oss på en fika och ta del av våra observationer.
Om du har en produkt som du vill slänga in under våra granskande ögon är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Mejla nicklas.kindmark@ibforma.com och berätta mer!
Mars 2024
Produktpessimering: Vänd på steken
Ett lekfullt sätt att inte fastna i gamla hjulspår och tvinga sig själv att tänka utanför boxen.Tänk om man vänder helt uppochner på alla gamla vanliga resonemang och istället tänker precis tvärtom, vad händer då? Och går det ens? Jo, det går, fast det är inte helt enkelt. Men som belöning kan man få en hel massa nya kreativa idéer och en väldig massa goa skratt på köpet.
Vi valde att göra just denna övning på produkten bilbarnstol. I en workshop fick alla våra konstruktörer och projektledare en enkel uppgift att fundera på: Hur kan vi alltså designa den sämsta tänkbara bilbarnstolen? Detta genererade sedan några jäkligt genomtänkta produktidéer. Vi byggde några prototyper för att förkroppsliga de mer eller mindre helgalna idéerna som dök upp (se bilden intill!).
Här är våra favoritfeatures för en riktigt kass bilbarnstol:
- Kompatibel med dragkrok
- Ogreppbar (som en atlassten)
- Engångsbälte
Februari 2024
Webinar: Lärdomar och erfarenheter av att använda biokomposit
Under februari höll vi vårt första webinar någonsin tillsammans med vår partner Woodcomposite. Det visade sig finnas ett stort intresse för att höra vad vi ville dela med oss av efter två års samarbete. Vår förhoppning är att vi nu kunnat inspirera fler att se möjligheter till förändring i sina produkter för att minska sitt klimatavtryck. En av alla möjligheter är materialomställning till exempelvis en alternativ plast innehållandes träfiber.Partnerskapet som vi på Forma har ihop med Woodcomposite är ett led i vårt arbete med att samverka för att framåt kunna bli riktigt vassa inom cirkulär produktomställning. Tillsammans har vi spetskompetens både inom biokomposit med träfiber samt hela utvecklingsprocessen för en fungerande produkt på marknaden.
Vi fick många spännande frågor under webinaret och vill du som läser detta ta del av dem så är det bara att mejla linnea.thor@ibforma.com så berättar vi mer!
Januari 2024
Seminarie om cirkulär ekonomi
”Avfall är bara resurser på fel plats.” Vi lyssnade in på Elin Bergmans föreläsning om grunderna i cirkulär ekonomi och hur vi kan jobba för att nå en högra cirkularitet. Visste du till exempel att endast 3.4% av det material som vi i Sverige använder återgår till jorden, dvs är cirkulärt?Elin är COO på Cradlenet, där vi på Forma är medlemmar sedan 2022, och har massor av tips om cirkulära designstrategier, inspiration och idéer till alla oss som vill vara med och ställa om för att säkra framtiden inom sin branch.
December 2023
Ett nytt partnerskap inom hållbarhet som stärker svensk industri
Vi avslutar året med en riktigt rolig nyhet!Forma och Xvii knyter partnerskap för att tillsammans hjälpa våra kunder ta genomtänkta beslut i sin cirkulära omställning.
Med en stark kombination av olika erfarenheter, nätverk och kunskap inom hållbarhet vill vi möta efterfrågan hos er som strävar efter att förändra för planetens skull. Mer om oss och detta får ni höra nästa år… Stay tuned!
November 2023
Nytt namn på partner inom hållbarhet
Sedan knappt två år tillbaka har vi ett partnerskap för att se och driva möjligheter för smarta produkter i biokomposit. Vår partner där, Stora Enso Circular Solutions, heter numera WoodComposite Sweden AB.Det är samma människor som tar tillvara på samma restspill från samma pappersbruk.
”[…] vi är inne i ett stort skifte där allt fler vill välja miljövänliga material.”
Vi ser fram emot vad för spännande som vi kan hitta på ihop under 2024!
September 2023
Reflektion och cirkulär idéverkstad @ Väderöarna
Varje höst samlar vi hela bolaget för att stärka den viktiga gemenskapen som är grunden till att vi har så roligt på jobbet. I år reflekterade vi ihop över vår pågående resa att vara trovärdiga mot oss själva i frågan om vad hållbarhet innebär för det vi pysslar med om dagarna. Slutsatsen: Mycket har hänt på kort tid, men nu vill vi få chansen att verkligen visa vad vi går för!
I en kreativ workshop fick sedan alla våra mer eller mindre galna konstruktörer fri lejd att träna på RISE tre cirkulära dimensioner för värdebevarande i produkter. Om du vill veta mer hur det går ihop med plastkonstruktion, ryck tag i någon av oss så berättar vi mer.
Juli 2023
Ska vi teama upp för att hjälpa industrin?
Vi på Forma är alltid öppna för nya Partnerskap som kan accelerera industrins övergång till cirkulära lösningar. Främst letar vi efter:
1. Samarbeten och utvecklingsprojekt för att kunna designa produkter med ett öppet sinne och en cirkulär approach.
2. Partnerskap med bolag som erbjuder spännande tekniker, verktyg eller material för att påverka plastprodukter cirkulärt.
Maj 2023
Mässa i Malmö & fyra kriterier för framtiden
Maj månad sprang förbi, men vi hann med framförallt två för oss stora grejer:
-
- Plastteknik Nordic i Malmö 10-11/5
Tillsammans med Stora Enso mötte vi en hel del människor och företag som var nyfikna på vad vi hade att säga om möjligheterna med Stora Ensos formsprutningsbara biokomposit.
- Plastteknik Nordic i Malmö 10-11/5
-
- Beslutskriterier för Forma mot 2026
Vi har bestämt att följande kriterier ska prägla våra beslut om nya uppdrag,
affärer och strategier framåt:- Lustfylldhet
- Hållbarhet
- Trovärdighet
- Lönsamhet
- Beslutskriterier för Forma mot 2026
Mars 2023
Workshop med Stena Recycling
Vi åkte ned till Halmstad och Stenas nya anläggning där för återvinning av plastprodukter. Vi kände helt enkelt att vi behövde förstå vad som händer med olika produkter när de kasseras. Hur tas de om hand? Vad ska vi tänka på för att optimera produktdesign? Samtidigt kunde vi dela våra färska insikter från industrin kring material, materialval och hur ett utvecklingsprojekt drivs från start till mål.Vi lärde oss till exempel att:
- Återvinningsprocessen ser olika ut beroende på produkt.
- Design för återvinning kan se ut på olika sätt beroende på vilken produkt vi utgår från.
- Det finns stora skillnader i hur plastförpackningar och plastprodukter tas omhand.
December 2022
Workshop om biokomposit
Vi bjöd in vår partner Circular Solutions till vårt kontor! Genom att djupdyka i deras biokomposit ihop kunde vi höja materialkunskapen internt och bättre förstå vad som är möjligt med materialet.
Vi lärde oss till exempel att:
- Det är möjligt att återvinna materialet upp till 7 gånger i en sluten loop
- Det finns potential att minska cykeltiden vid tillverkning i biokomposit
- Materialet har testats inom olika branscher för varierande produkter
November 2022
Forma partners med Circular solutions / Stora Enso
Vi som plastkonstruktörer dyker ofta in i diskussioner om materialval. När man har jobbat i industrin i över två decennier kan man lätt bli kaxig och tycka att man vet allt.Men, helt ärligt så kände vi att vi saknade djupare kunskap om alternativa plaster inom formsprutning. Däremot är vi skarpa på att förstå kravspecifikationer och om en produkt faktiskt kommer gå att tillverka.
Därför blev det en riktigt bra matchning när vi nu samarbetar med Stora Enso! Tillsammans erbjuder vi samlad hjälp för företag som vill utforska och/eller genomföra en materialomställning i sina produkter.
Oktober 2022
Forma en del av Cradlenet
Vi är övertygade om att vägen framåt för cirkularitet och hållbarhet är genom samverkan! Dels lyssna på andra och dels aktivt även dela med oss av våra egna frågeställningar, hinder, synsätt och lärdomar. Därför blir vi medlemmar i Cradlenet som verkar för cirkulär förändring i samhället på riktigt. Här finns en mängd engagerade företag som vi samlade i ett tillräckligt brett nätverk som samtidigt är spetsigt inom just det område där vi nu satsar.Vill du veta mer? Läs Formas medlemsintervju här.
Oktober 2022
Anställd affärsutvecklare ska accelerera hållbarhet för Forma och våra kunder
”Det ska bli så spännande att pusha Forma och våra kunder!”
För att göra vår satsning trovärdig beslutade Formas delägare för att sätta en dedikerad person på posten som Affärsutvecklare inom Hållbarhet och Cirkularitet.
Linnéa har en bakgrund som ekonomichef på Forma de senaste 7 åren.
”Min styrka är att jag kan Formas affär, spetskompetens och potential att på riktigt hjälpa den svenska industrin med genomtänkt produktutveckling.”
//Linnéa Thor, Formas affärsutvecklare inom hållbarhet.
September 2022
Utbildning i hållbar produktdesign
”Vi har fått ett mycket positivt intryck av att arbeta med er och skulle sammanfatta erfarenheten med dessa tre ord: nyfikna, snabbfotade och genuina.”// Amanda Österlin La Mont, Konsult i cirkulär och hållbar design, Xvii
Övning ger färdighet. Vi åkte till Garveriet i Floda och tog in expertishjälp av Xvii som drillade oss i design för cirkularitet. Vi workshopade oss bland annat igenom en övning med konkreta plastprodukter där vi systematiskt plockade isär och funderade på hur vi kunde optimera dem med hållbarhet i fokus.
Med oss hem hade vi bland annat lärdomar om cirkulär ekonomi, till exempel vad som händer när vi zoomar ut och tänker större än en enskild produkt och dess funktion.
September 2022
CordFIX i nytt material
”När är något hållbart?”Detta är en av frågeställningarna som vi ställer oss på Forma. Vi är vana problemlösare och ett sätt att komma framåt är att helt enkelt kasta oss ut och prova oss fram. Så, förra veckan blev faktiskt historisk för oss!
Vi åkte till Formteknik i Gislaved AB och provkörde för första gången vår egenutvecklade produkt CordFIX i en biokomposit med träfiber. Materialet vi testade kommer från Stora Enso Circular Solutions.
Efter att ha gjort en LCA på resultatet kan vi konstatera att vi med detta materialbyte sparar ca 50% CO2 jämfört med originalprodukten. Häftigt va?
Fortsättning följer…
December 2021
Plastteknik Nordic i Malmö
Våra nyfikna medarbetare Oskar, Emelie, Sofia och Karin satte sig på tåget till Malmö för att uppdatera sig om det senaste inom plastens värld. De fick med sig många lärdomar om mer hållbara plastmaterial och vikten(!) av att ha rätt plast på rätt plats.
Fulla av värdefulla kunskaper, tankar och kontakter kom de tillbaka hem till Hisingen, redo att röra om i grytan och lägga upp strategier för en mer hållbar framtid.